تصویر كارت پستالی مریخ برای تعطیلات زمستانی
پارسی كاو: فضاپیمای ˮمدارگرد مارس اكسپرسˮ(Mars Express Orbiter) متعلق به آژانس فضایی اروپا بتازگی از دهانه ای به قطر 50 مایل(80.4 كیلومتر) تصویری به ثبت رساند.
به گزارش پارسی کاو به نقل از ایسنا، کسانی که از دیدن مناظر برفی برای تعطیلات لذت می برند اساسا با دیدن این تصویر خوشحال می شوند اما نمی توان برای تعطیلات به این مکان رفت برای اینکه امکان حیات در آنجا وجود ندارد.
ماموریت اکتشاف فضا مدارگرد مارس اکسپرس نتیجه تلاش ماموریت اکتشاف فضایی آژانس فضایی اروپا است. قسمت دیگر این پروژه "بیگل ۲ "(Beagle ۲) بود که قرار بود اکتشافات سطحی را اخترزیست شناسی و ژئوشیمی انجام دهد اما موفق نشد. "بیگل ۲ "(Beagle ۲) یک مریخ نورد بریتانیایی است که به وسیله ماموریت ۲۰۰۳ مارس اکسپرس آژانس فضایی اروپا به مدار مریخ منتقل شد. این یک ماموریت شکست خورده اخترزیست شناسی است که می توانست چگونگی زندگی در گذشته مریخ را در سطح کم عمق آن بررسی کند.
این فضاپیما با موفقیت در ۱۹ دسامبر ۲۰۰۳ از مارس اکسپرس برای فرود بر روی سطح مریخ جدا شد با این وجود، در زمان انتظار هیچ گونه تماس یا خبری از فرود بر روی مریخ برقرار نشد. در فوریه ۲۰۰۴، بعد از کوشش های گوناگون برای تماس با این فضاپیما، آژانس فضایی اروپا این ماموریت را از دست رفته اعلام نمود.
سرنوشت "بیگل ۲ "به صورت یک معما باقی مانده بود، تا این که در ژانویه ۲۰۱۵ آنرا دست نخورده در سطح مریخ و در یک سری از نگاره های دوربین "های رایز"(HiRISE) مدارگرد شناسایی مریخ ناسا پیدا کردند. نگاره ها نشان می دهند که دو عدد از چهار پنل خورشیدی فضاپیما موفق به باز شدن و استقرار در جای پیش بینی شده نشدند و این موجب پوشیده ماندن آنتن ارتباطات فضاپیما شده است. نام بیگل ۲ از کشتی" اچ ام اس بیگل"، همان کشتی که توسط "چارلز داروین" استفاده شده، اقتباس شده است. این ماه پانزدهمین سالگرد ورود مدارگرد مارس اکسپرس به مدار است. دوربین استریو با وضوح بالای مارس اکسپرس (HRSC) تصاویر زیبایی از دهانه کارالیوف(Korolev) ثبت کرده است.
کارالیوف(Korolev) یک دهانه برخوردی در مریخ است که به نام سرگئی کارالیوف، فضانورد شوروی سابق نامگذاری شده است. پهنای این دهانه، ۸۲ کیلومتر و ضخامت یخ آن ۱.۸ کیلومتر است. بنابر گزارش سایت آژانس فضایی اروپا این نمای دهانه کارالیوف شامل پنج "نوار یا لایه" مختلف است که برای ایجاد یک تصویر واحد ترکیب شده اند و هر نوار در یک مدار متفاوت جمع شده است.
این دهانه نه با برف بلکه با یخ پوشیده شده است. این دهانه گنبدی شکل فرو رفته، یک یخچال طبیعی را تشکیل می دهد و بنا بر این در حدود ۵۲۸ مایل مربع یخ غیرقطبی در مریخ تشکیل شده است. مقادیر کوچک یخ و آب در داخل و اطراف لبه دهانه در چارچوب لایه های نازک یخ زدگی وجود دارد.
این حضور همیشگی یخ در این دهانه به علت یک پدیده شناخته شده بعنوان "cold trap" است که از کف دهانه شروع شده و به صورت عمودی تا دو کیلومتری زیر لبه آن قرار دارد. "cold trap" یک مفهوم در علوم سیاره ای است که منطقه ای را که به اندازه کافی یخ زده است توصیف می کند. "cold trap" ها می توانند بر روی سطوح اجسام بی هوازی یا در لایه های بالا یک فضای "آدیاباتیک" وجود داشته باشند. پروسه "آدیاباتیک" فرایندی است که در طول مدت زمان انجام واکنش، گرما بین سیستم و محیط مبادله نمی گردد.
منبع: parsikav.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب